Kontakt

Har du tankar eller idéer som du vill dela med dig av? Du når mig på: erikorik@yahoo.se

söndag 14 februari 2010

Lågprisflyg till Thailand och Thailands öar


Uppdaterad information om Thailands vackraste och bästa öar. Varje ö har sin charm.

1. KOH LANTA
Det här är svenskarnas absoluta favoritö. Det är inte för inte som Koh Lanta kallas "svenskön". Många stannar lite längre, tack vare den svenska skolan på ön som gör att ungarna inte halkar efter i skolgången därhemma.
Koh Lanta är annars en avspänd och lugn ö med långa, vackra stränder - perfekt för barnfamiljerna. När du är här får du inte missa att ta en båttur till "Dödskallegrottan" utanför öns östra kust.
Åka hit: Med charterbolag eller med flyg från Bangkok till flygplatsen Krabi på fastlandet. Man kan även ta färjan från Phuket till Koh Lanta om man kommer från det hållet. Boende finns i alla prisklasser från enkel bambuhydda till lyxigaste resort.
Imported from Bjarnux System
Plus: Barnvänligt
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

2. KOH JUM
Strax norr om Koh Lanta ligger den relativt oexploaterade ön Koh Jum. Fritt från charterresenärer, swimmingpooler, skräddare och svenska köttbullar är det här ett litet paradis för sig själv. Kanske finns det ett tiotal olika bungalowbyar på ön, de flesta av enkel standard utan luftkonditionering. Här är det en god bok, hängmatta och nattliv "thai-style" som gäller, så du som föredrar disko, neonljus och västerlänningar ska välja en annan ö. Taxi på Koh Jum innebär en moppe med sidovagn - testa att lasta in hela familjen där!
Åka hit: Flyg från Bangkok till Krabi, minibuss från flygplatsen till färjan och sen lastbilsflak till stället där man ska bo. För mer information om boende - titta på: Swww.kohjum.com
Plus: Inte en chaterturist så lång ögat kan nå.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

3. KOH TARUTAO
En ganska stor ö som ligger vid gränsen till Malaysia, härifrån når du den malaysiska ön Langkawi på 30 minuter med båt. Här finns det djungel och ett flertal fina vattenfall för den som är intresserad av mer än bara stränder. Dessutom kan du beskåda resterna av ett japanskt fångläger från andra världskriget på din vandring runt ön. Ytterligare kuriosa är att USA:s version av Robinson har spelats in på Koh Tarutao. Här är också ganska fritt från backpackers som verkar föredra den lilla ön Koh Lipe som ligger i närheten.
Åka hit: Buss till Satun från Bangkok eller Phuket, eller flyg till Trang och sedan transfer till Thammalang pier, för vidare båtfärd ut till Koh Tarutao.
Plus: Mycket att göra.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

4. KOH PHANGAN
Raka motsatsen till Koh Jum, i alla fall under den vecka i varje månad då "full moon"-partyt pågår. Men de övriga tre veckorna i månaden är ön lugn, med fina nästan folktomma stränder och lagom mycket folk. Kommer du hit under partyveckan får du räkna med ett satans liv nätterna igenom, svindyrt boende, usel mat och en massa backpackers som är på väg åt något håll i sin egen "Bermudatriangel", nämligen Khao San Road-Koh Phangan-trekkingtur i norra Thailand. Fast visst är det en lustig cirkus att betrakta med lite distans.
Åka hit: Flyg till Koh Samui eller Surat Thani på fastlandet, sen båt till Koh Phangan. Man kan även komma hit från Chumpon via båt över Koh Tao. Boende finns i alla prisklasser, de flesta höjer sina priser under "full moon"-veckan.
Plus: Perefkt för den festsugne - partyö
Lågprisflyg pår: Lågprisflygbolag

5. KOH SAMUI
Vissa lever i villfarelsen att Koh Samui skulle vara en väldigt oexploaterad ö - i alla fall jämfört med Phuket. Fel, fel! Koh Samui har samma problem som Phuket (om än i mindre skala), men även samma fördelar. Nämligen att här kan man hitta precis allt man kan önska sig - och lite till. Fullproppade stränder eller öde stränder, fina restauranger eller billiga thaikök " och dessutom ett sjusärdeles nattliv.
Åka hit: De flesta charterbolag har Koh Samui på programmet, via Phukets flygplats där man får byta till Bangkok Airways flygplan. Det flygbolaget har monopol på öns enda flygplats, som även har kallats för världens vackraste. Förutom från Bangkok, går även flyg från Singapore och Hongkong hit. Räkna med boende från 100 kronor och uppåt.
Plus: Bra stämning
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

6. KOH LAO LIANG
Var tills för ett par år sedan inte öppen för besökare, man får fortfarande inte övernatta här men det kan man göra på fastlandet eller på någon näraliggande ö som Koh Ngai eller Koh Muuk. En lång och nästan helt öde sandstrand möter dig när du kliver av båten, en bit ut i vattnet finns ett ko-rallrev som innehåller många färgglada fiskar. Glöm inte din snorklingsutrustning!
Åka hit: Flyg eller tåg från Bangkok till Trang, sedan minibuss ut till någon pir för vidare färd ut i övärlden. Passa på att besöka Koh Mooks dolda grotta. Dit går det att simma genom en mörk tunnel, för att sedan njuta av en underbar liten lagun med en vacker sandstrand.
Plus: Vackert både över och under vattenytan.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

7. SIMILANÖARNA
Drygt 45 minuters båtresa ut från Khao Laks kust ligger Similan-öarna. Tycker du inte om att ha avtryck efter cyklopglasögon i ansiktet ska du välja bort de här öarna - det är nämligen för det fantastiska marina livet som man åker hit. Det finns ett antal ställen att bo på. De är inte så många, men om du väljer att stanna över kan du ju dyka lite själv i vattnet efter att alla dagtursbåtar försvunnit vid 16-tiden.
Åka hit: Flyg till Phuket, sen minibuss till piren utanför Phang-Ngas flottbas. Har du bokat något boende så beger du dig till den resebyråns representanter vid hamnen. Under lågsäsong kan man vandra in på resebyråerna i hamnen och boka boende för samma dag - under högsäsong är det viktigt att boka i god tid.
Plus: Dykning i världsklass.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

8. KOH CHANG
Samtidigt som Bangkok Airways flygplats vid Trat på fastlandet öppnade gick startskottet för en våldsam explosion inom turismen på "elefantön" Koh Chang. Det byggs hotell och bungalower i en rasande fart överallt på ön. Den numera avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra ville nämligen att ön skulle attrahera turister som spenderar mer pengar än vad backpackrarna dittills gjort. Det har väl gått sådär - backpackrarna är kvar och det finns en massa fina resorts som måste rea ut sina rum, eftersom storspenderarna inte dykt upp i den omfattningen som premiärministern önskat.
Åka hit: Flyg från Bangkok till Trat på fastlandet, sedan båt över till Koh Chang. Man kan även ta bussen hit från Bangkok eller Pattaya, räkna med mellan 5 och 7 timmars restid från Bangkok. Under lågsäsong är det prutläge på det mesta boendet, ner till 140 kronor för en bungalow som kostar 500 kronor under högsäsong.
Plus: Fortfarande ganska oexploaterat.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

9. KOH SAMET
Här hittar du en av Thailands absolut vackraste solnedgångar, närmare bestämt på stranden Ao Phrao. Då är du också en bit från de andra resorterna på ön.
Koh Samet ligger mellan 3 och 4 timmars bussfärd från Bangkok. På helgerna invaderas ön, som är ett naturreservat, av lediga Bangkokbor. Men mitt i veckan bjuder ön på lugn och ro och en lagom dos av turistiga aktiviteter.
Åka hit: Buss från Bangkok till Ban Phe, sedan båt över till Koh Samet. Väl vid piren väntar ett par bilar som tar er dit ni ska bo. Ön är en naturpark så det kostar 40 kronor i inträde.
Plus: Vackra solnedgångar för den romantiska resenären.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

10. KOH KOR KAO
Norr om Khao Lak ligger denna ö med endast en handfull ställen att bo på. Inget direkt nattliv men milslånga stränder att vandra vid. Det finns ett par små byar på ön och på höjderna finns det ett par vackra vattenfall att göra dagsturer till. Glöm inte att ta med en god bok och en hängmatta. När du åker hit passerar du genom byn Nam kem som förstördes av tsunamin 2004.Byn är uppbyggd igen men här och var ser man fiskebåtar uppe på torra land som en sorts monument över det som inträffade.
Åka hit: Flyg till Phuket sen buss/minibuss till Baan Nam Kem varifrån det går en färja till Koh Kor Kao Island. Boende bokas lämpligast genom en resebyrå.
Plus: Lugn och ro.
Lågprisflyg på: Lågprisflygbolag

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Erik Olsson sa...

Då är just Thailand ett mycket bra alternativ. Öluffa i Thailand och er kärlek skola spira.

Christer Pettersson sa...

Öluffa i Thailand är underbart, och ön Koh Lanta med omnejd är också fantastiskt - om man gillar att varva ned.

http://www.semestermedbarn.se/

Related Posts with Thumbnails