Kontakt

Har du tankar eller idéer som du vill dela med dig av? Du når mig på: erikorik@yahoo.se

onsdag 9 juni 2010

Amazonas en spännande del av världen


Det stora Amazonas sträcker sig ut över hela åtta länders gränser varav den största delen ligger i Brasilien. Jag flög till Manaus i delstaten Amazonas (som är 1,5 miljoner km2 och är därmed Brasiliens största delstat). Staden ligger nästan på ekvatorn och på floden Rio Negros norra bank. Det är här som Rio Negro och Solimoes möts och bildar Amazonasfloden. Vid detta flodmöte uppstår ett sevärt och intressant fenomen, ”Encontro das Aguas”, som det är kul att bada i. För när Rio Negros bläcksvarta vatten möter Rio Solimoes lergula så går de i samma flodbädd utan att sammablandas. Det är alltså en skarp skillnad i vattnet.

Manaus är helt klart inkörsporten till Amazonas och dess djungelhotell och flodkryssningar. Själva staden har kanske inte så mycket att erbjuda en nyfiken och äventyrslysten resenär. Men Manaus är inte “helt utan” attraktioner. Väl värt ett besök är Stadsteatern som invigdes i början av 1900-talet. Här har den svenska näktergalen Jenny Lind stått på scen. Teatern är ett resultat av en ekonomisk boom och har en påkostad design och utsmyckning, med exklusivt byggmaterial importerat fran Europa. Andra sevärdheter kan vara den lokala färskvarumarknaden, tullhuset, flytande hamnen, och den livliga nattmarknaden för fisk. Stadens attraktioner kan ses under en halvdag, i samband man är på väg till eller från själva huvudattraktionen Amazondjungeln. Det finns en mängd djungel hotell samt möjligheten till flodkryssningar. Ett par dagar i djungeln är en upplevelse utöver det vanliga. Du hör och ser massor av djur. Här finns också världens största näckrosor vilka är flera kvm.

Klimatet i Amazonas är - milt sagt - varmt och fuktigt året om, men lokalbefolkningen delar dock in året i två årstider – sommar och vinter. Man anser att det är sommar mellan juli och november månad, när det regnar mindre (lågvatten) och kanske något varmare (p g a torrare luft). Vinter är det alltså från december till juni månad, då det regnar mer samt att det är kanske något svalare. Floderna får ökat vattenstånd samt låglänt terräng blir översvämmade, och normalt uppnås de högsta vattenstånden mellan mars och april månad. Medeltemperaturen varierar mellan 20°C och 30°C under året och den relativa luftfuktigheten varierar mellan 80% och 90%.

Med dessa erfarenheter kan man dra slutsaten att man mycket väl kan besöka Amazonas vilken del på året som helst. Men för den som har möjlighet att välja arstid för sin resa, kanske kan besöka djungeln mellan mars och april månad, då det regnar mindre, men då man har fortsatt högt vattenstand vilket underlättar turer med båt langt in i den översvämmande terängen. En annan bra restid kan vara oktober och november da det regnar lite och vattenståndet är lågt, vilket underlättar observation av djur som da har svarare att gömma sig de torrlagda områdena.

Man kan ta sig till Brasilien på olika sätt men TAM Linhas Aereas är billiga lokalt.

1 kommentar:

Pinal sa...

Låter som en häftig upplevelse med vattnen som inte blandade sig :) Tack för ett intressant inlägg!

Related Posts with Thumbnails