Kontakt

Har du tankar eller idéer som du vill dela med dig av? Du når mig på: erikorik@yahoo.se

tisdag 4 januari 2011

Spännande i vackra Istanbul


Porten till Asien. Istanbul har varit en världsmetropol sedan 300-talet e Kr. I drygt 1 000 år hade staden namnet Konstantinopel och var det bysantinska rikets huvudstad, för att från 1453 spela en lika glansfull roll som hjärta i det ottomanska imperiet, vars sultaner inte sparade någon möda när det gällde att dekorera staden med minareter, borgar, palats och ståtliga trädgårdar.

Turkiets mytomspunna huvudstad Istanbul är också en shoppingälskares paradis. Här hittar du annorlunda och billig shopping, förutsatt att du kan konsten att pruta. Guld, mattor, kryddor och piratkopior av allt från kläder till cd-skivor på basarerna. Passa på att äta turkisk mat, det är både mustigt, gott och billigt. Lamm och kyckling på tusen olika vis, vitlök och vindolmar och så ett kebabstånd i varje gathörn.

Sevärdheter: Två världsdelar på en helg. Arkitektoniska underverk från antiken och sagolika tempel. Turistens måste: Topkapipalatset, Blå moskén, Hagia Sofia och turkiska badhus, hammam.

Nöjesliv: Massor av magdans. Drick cocktails eller traditionell anissmakande raki och dansa till gryningen på något av de många diskoteken runt Taksimtorget.

Väder: Oktober till november (medeltemp): Varmare än London, kallare än Rom. Häftiga sommar- och höstskurar.

1 kommentar:

Tidszon sa...

Dit skulle det inte vara helt fel att resa! Trött på vintern nu!

Related Posts with Thumbnails