Kontakt

Har du tankar eller idéer som du vill dela med dig av? Du når mig på: erikorik@yahoo.se

söndag 7 december 2008

10 tips för dig som ska hyra bil – och resa med lågprisflyg

Här finner du 10 goda råd kring hur du ska agera när du ska hyra bil. En bra bil är ofta viktig för att resan ska bli lyckad. Lågprisflyg och billig och bra bil är grunden för en underbar resa.

1. När man ska välja uthyrningsfirma är det bra att fråga sig själv vad man har användning för. Oftast är de stora internationella kedjorna, såsom Avis, Hertz, Europcar, dyrare än små lokala firmor. De stora kedjorna har ett större urval och bilarna är i regel nyare och har bättre standard. Om man ska köra långt är det ofta en fördel att välja en stor uthyrningskedja med många servicestationer, men om man bara ska köra i ett begränsat område så kan man kanske nöja sig med en liten firma. Lägg märke till att några uthyrningsfirmor inte låter dig köra i andra stater/länder.

2. I vissa länder ska man vara minst 21 år för att hyra bil, till exempel USA. Några ställen kräver att man har haft körkort i ett eller två år. Internationellt körkort är normalt sett inte nödvändigt i Europa, USA eller Australien. Det kan dock vara att rekommendera om man ska till länder i Östeuropa, Asien, Afrika eller Sydamerika. Du hittar en lista på var du kan få internationellt körkort på www.motormannen.se.

3. Granska bilen före avresan, titta efter skråmor och liknande. Se till att alla fel är inskrivna i kontraktet, så att uthyraren i efterhand inte kan klandra dig för dem. Kontrollera också däckens tillstånd.

4. Fråga eventuellt efter en reservdunk om det inte finns en sådan i bilen. Den är alltid bra att ha när man ska köra på ödsliga sträckor.

5. Se till att få ett telefonnummer till biluthyrningsfirman om du behöver hjälp, till exempel om bilen går sönder.

6. De flesta biluthyrare gör en så kallad kreditnota av ditt kreditkort för säkerheten för bilen. Detta behöver du inte vara nervös över. Det är endast för att uthyraren ska ha någon säkerhet. Det gör också uthyrningen lättare då du annars skulle få lämna ett stort kontantbelopp i deposition. Du ska dock komma ihåg att försäkra dig om att uthyraren river kreditkortnoteringen när du lämnar tillbaka bilen. Biluthyrarna kan komma att dra ett extra belopp om uthyraren exempelvis ser att det finns för lite bensin i tanken på den lämnade bilen eller att du har gjort en repa på lacken. Kom därför ihåg att hålla ett öga på din kontoutdrag så att du kan reklamera i din bank om det är något som du inte känns vid.

7. Välj en uthyrningsfirma där de har fria mil med i priset så vet du på förhand hur mycket du ska betala.

8. Försäkringen bör täcka ansvar (på engelska: Third Party Liability), vagnskada (Collision Damage Waiver/Insurance) och stöld (Theft/Loss Waiver/Insurance) av bilen. Var uppmärksam på att självrisken inte är för hög så att du själv riskerar att betala en stor summa pengar när faran är framme. Hos många uthyrare i Sverige kan man teckna en självriskreduceringsförsäkring som gör att man inte behöver betala så hög självrisk i fall olyckan skulle vara framme.
Stöld av egna saker från bilen täcks normalt via den allmänna hemförsäkringen. Detta gäller dock inte kontanter samt dyra föremål som kameror, mobiltelefoner som inte befann sig i ett låst utrymme till exempel bagageutrymme eller handskfack. Några kreditkort innehåller olika försäkringar. Hör efter med ditt bolag.
Genom hemförsäkringen är du täckt vid olyckor precis som hemma. Familjer ska dock vara uppmärksamma på om även barnen är täckta av olycksfallsförsäkringen.

9. Titta efter en bensinmack i närheten av biluthyrningsfirman. Det är bra att veta så att man kan bilen tankad innan den ska lämnas tillbaka. Bensinmackar är alltid svåra att hitta när man behöver dem!

10. Håll återlämningstiden. Återvänd i god tid. Det kan stå dig dyrt att komma för sent.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails